Remote werken & tijdzones: dit is onze ervaring.

Door Aljan Scholtens op 17 januari 2023
Tim laat een persoonlijke wens in vervulling gaan, hij reist en werkt voor ongeveer 4 maanden lang in het westen van de Verenigde Staten en een aantal landen in Zuid-Amerika. Tijdens zijn reis werden we ons opnieuw bewust van de afspraak die we aan het begin maakten van Wolf Maps: we willen een ‘calm company‘ zijn. Een bedrijf dat je om je leven heen bouwt in plaats van andersom.

In een vorig artikel schreef ik over hoe wij volledig remote werken. Op het einde benoemde ik dat er een vervolg gaat komen waar ik het zal gaan hebben over het werken in verschillende tijdzones. Dit is dat vervolg.

We maakten vrij snel de keuze - we laten het los

Breken met een systeem

Het gaat om een tijdsverschil van meestal 9 uur tussen de plek waar Tim verbleef en Nederland. We hadden afgesproken om één keer per week met elkaar te bellen om de sprint planning door te nemen en alle andere lopende zaken te bespreken. Dat tijdsverschil bleek pittig, omdat Tim niet altijd bereikbaar is (iets met een afgelegen gebied) en ik in de avond andere verplichtingen heb (Iets met een kind).

We maakten vrij snel de keuze: we laten het los.

  • Tim kan reizen en zijn tijd heel flexibel indelen. Hij kan zaken oppakken die nodig zijn voor klanten en doorontwikkelingen van het product.
  • Ik werk door om nieuwe klanten te zoeken, het publiceren van content en het ontwerpen van het product waar nodig.

We breken tijdelijk met ons eigen systeem. Is dat slim om te doen? We zijn juist lekker bezig. Maar door hier goed over te praten en te checken hoe we ons hier bij voelen leek ons dit een goede beslissing. Nog altijd hebben we goede energie om verder te bouwen aan ons product en bedrijf, maar nu op een iets lager pitje. Dat past goed bij een ‘calm company’. Niet forceren, maar meebewegen.

Het lastige is om dit echt toe te laten. Als je bijvoorbeeld de keuze maakt om een systeem van samenwerken los te laten, maar dat van binnen niet kunt accepteren, dan zou dat wel eens spanningen kunnen geven. Ik denk dat dit één van de redenen is dat zo’n oplossing niet voor iedereen zal werken, maar wel iets wat je in het klein kunt oefenen door tijdens de samenwerking regelmatig bij elkaar in te checken en de tijd neemt om naar de ander te luisteren. En vooral ook naar jezelf.

Aanpassen

Na het loslaten zijn we gaan kijken wat wel werkt.

  • Async updates via Github en Notion geven ons de mogelijkheid om voort te borduren op elkaars werk aan Wolf Maps.
  • Babbelen via Signal. Normaal gebruiken we Discord, maar het is nu sneller om te praten via Signal, omdat we niet simultaan aan het werk waren. Alle nieuwtjes van nieuwe klanten of andere belangrijke zaken kan ik op deze manier doorspelen aan Tim. En natuurlijk stuurt Tim mij zo nu en dan jaloersmakende foto’s ;-).
  • Af en toe toch even bellen. Als het wel goed uitkomt bellen we een tijdje met elkaar. Hierbij gaat het vooral om te praten over hoe we ons voelen bij de situatie.

Tim - Iedere ochtend als ik wakker werd checkte ik nieuwsgierig mijn telefoon om te kijken of er nog nieuws was uit Nederland, vaak wel!

Conclusie

Tijdelijk een systeem van samenwerken loslaten en daarover praten heeft ons geholpen om zonder spanning of stress verder te kunnen bouwen aan Wolf Maps. Stiekem heeft het ons ook geforceerd om meer te focussen op sales en minder op ontwikkeling, waardoor we nu sneller groeien dan we hadden voorzien. Meebewegen in plaats van forceren werpt zijn vruchten af.

Sinds deze week werken we weer beide in Nederland. We stappen weer terug op ons systeem met de sprint-planning, roadmap en noem maar op. Genoeg te doen, want we zijn hele leuke klanten aan het aansluiten en kaarten aan het maken. Daarover binnenkort meer.

Vond je dit leuk? Laat je het ons dan weten op twitter of via mail?

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.